Slikt u maar even: de swallowable komt

Elke twee jaar wordt in de Messe Düsseldorf de A+A gehouden. Dat is een vakbeurs voor arbo,  veiligheid op de werkvloer en bescherming van werknemers. Tijdens de laatste twee edities – de laatste werd vorig jaar oktober gehouden – was er toenemende aandacht voor wearables. Bij wearables denkt u misschien eerder aan een smartwatch, maar fabrikanten voor professionele, beschermende kleding  – in vaktermen heet dat PPE, ofwel Personal Protective Equipment – zijn al een paar stappen verder. Vorig jaar liet de Nederlandse fabrikant Van Puijenbroek op de A+A zien hoe je werkkleding in kunt zetten om ziekteverzuim als gevolg van rugproblemen terug te dringen. Rugproblemen ontstaan op hun beurt vaak na verkeerde bewegingen. Van Puijenbroek ontwikkeld samen met softwareontwikkelaar iSensit werkkleding die voorzien is van allerlei sensoren die waarschuwen tegen verkeerde tilbewegingen. Die sensoren geven hun informatie door aan de smartphone van de drager, maar het doel is dat de kleding zelf die waarschuwing afgeeft aan de drager.

Op de A+A zijn diverse voorbeelden te zien van technologie die in textiel, in kleding, wordt geïntegreerd. Wat dacht u van brandweerpakken met sensoren die ‘ruiken’ als er giftige stoffen vrijkomen bij een brand?  En die tegelijkertijd het welzijn van de drager voortdurend meten en die data doorsturen naar een centrale commandopost, zodat een commandant op tijd kan ingrijpen als de fysieke condities van zijn bemanning slechter worden? De technologie is al enige tijd beschikbaar.

Walkman

Maar de meeste mensen zullen wearables dus vooral koppelen aan de smartwatch. Google Glass desnoods, hoewel dat nooit echt een succes is geworden. De Nike-schoenen die verbinding maken met de iPhone: ook een voorbeeld van wearable technology. Eigenlijk niks nieuws onder de zon, schreef ik vorig jaar in een verslag over de A+A. We willen technologie nu eenmaal ‘meenemen’. Dat is ooit begonnen met Sony’s walkman en nu dragen we hele datacenters met ons mee in de vorm van smartphones die krachtiger zijn dan menig pc en 24/7 in verbinding staan met allerlei toepassingen in de cloud.

Zoals met alle technologie staan we slechts aan het begin. Die hartslagmeter in de mouw van een shirt is een leuke gimmick, maar de echte innovaties moeten nog komen. En dat doen ze. Neem het Amerikaanse Bioskin: dat bedrijf voorziet textiel van een bijzondere coating van micro-organismen die reageren op de lichaamscondities van de drager. Als de drager begint te zweten, start het textiel met koelen. Een ander voorbeeld is Lumo Bodytech, eveneens uit de VS: dat bedrijf is actief in de gezondheidszorg en voegt sensoren toe aan textiel die voortdurend drukpunten op het menselijk lichaam monitoren. De sensoren zelf bestaan uit extreem elastisch materiaal en een coating met flexibele elektrodes. Het textiel voelt precies wat het lichaam voelt en voorkomt zo bijvoorbeeld doorliggen.

Verteerbare sensor

Toch valt dit alles eigenlijk in het niets bij de nieuwste ontwikkeling. Zoals CNBC (check http://www.cnbc.com/2016/05/03/first-there-were-wearables-now-there-are-swallowables.html )op haar website schrijft: ‘ineens lijkt die smartwatch helemaal niet meer zo cool’. Het nieuwste is namelijk de swallowable. Natuurlijk: je kon er op wachten – het moment waarop je technologie kunt inslikken. Het gaat om een verteerbare sensor die in een pil is gestopt, goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration). Door een chemische reactie in de pil  – voorzien van magnesium – gaat het menselijk lichaam als een soort batterij fungeren en kan de sensor in de pil zijn werk doen. Die sensor stuurt informatie door naar een ‘patch’ die de drager op het lichaam draagt. De patch verstuurt met behulp van Bluetooth data naar bijvoorbeeld een smartphone of tablet van de verantwoordelijk arts, verpleegkundige óf de patiënt zelf.

Eng? De pil, ontwikkeld door Proteus, is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat patiënten beter hun medicijnen gaan innemen.  De sensor registreert of een patiënt zijn reguliere medicijnen al heeft ingenomen en communiceert dat naar de patch en uiteindelijk een telefoon of tablet. Alleen met deze toepassing verwacht de Wereld Gezondheidsorganisatie al heel veel winst te kunnen boeken, omdat veel mensen die lijden aan chronische ziektes domweg vergeten hun medicatie te nemen – hetgeen weer leidt tot complicaties, extra behandelingen en dus kosten.

Sportpil

Nieuw? Nah… Ik citeer een bericht uit 2008. Dit bericht – op DutchCowboys.nl – ging over innovaties van Philips Design. ,,In het eerste project – Proper analysis of our diets – wordt er per persoon rekening gehouden wat die persoon op dat moment nodig heeft. Voorbeelden zijn: hoeveel heb je die dag al gegeten of het feit dat je je dagelijkse benodigde portie zout nog niet hebt gehad. Via een slikbare sensor zou vastgesteld kunnen worden wat je nodig hebt en wat je reeds hebt ingenomen.”

Dat was in 2008. Maar: de slikbare sensoren komen er nu echt aan. Lees ook eens dit bericht in op AD.nl van 9 februari van dit jaar ( http://www.ad.nl/ad/nl/1021/Meer-sport/article/detail/4240952/2016/02/09/Geld-voor-thermopil-sporters.dhtml): ,,Een nanopil, een sensor in de vorm van een slikbare capsule, moet sporters straks via hun horloge snel informeren over hun interne temperatuur. Hierdoor kunnen ze beter presteren en worden gezondheidsgevaren ingeperkt.”  

Die nanopil is van My Temp b.v. en werd in 2015 al getest bij lopers tijdens de Zevenheuvelenloop. Het gaat nog om een prototype, net als de pil van Proteus. De overeenkomsten zijn duidelijk: de myTemp bestaat ook uit een capsule die wordt ingeslikt en communiceert met een device buiten het lichaam, in dit geval een meetband rond het middel. De sensor in de capsule meet voortdurend de kerntemperatuur van de ‘drager’. Het project wordt ondersteund met subsidie uit het programma Sportinnovator van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Al deze projecten bevinden zich nog in onderzoeksfasen, maar de verwachting is dat de eerste swallowables binnen nu en twee jaar “commercieel” op de markt zullen komen.

Slikt u nog maar even.